Ενημέρωση για τα εθνικά θέματα και γεωστρατηγική

Ελληνοτουρκικά | Ellinotourkika | Εθνικά Θέματα

Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι εκτίθενται εσκεμμένα στον κορονοϊό. Σοβαρή καταγγελία από Τούρκο δημοσιογράφο

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Τι αποκαλύπτει στην Washington Post πρώην αρχισυντάκτης της Cumhurriyet.

ΟΤούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί την πανδημία του κορονοϊού για να συνεχίσει την καταστολή δεκάδων χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων της χώρας, δήλωσε ο Can Dündar, πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Cumhuriyet, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν υπέβαλε νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο για να απελευθερωθούν περίπου 90.000 με 300.000 κρατούμενοι από τις τουρκικές φυλακές για να προστατευθούν από τον κορονοϊό.

Αλλά το νομοσχέδιο αποκλείει τους φυλακισμένους που κατηγορούνται για “τρομοκρατικές επιθέσεις” (όπως οι Γκιουλενιστές), οι οποίες στην Τουρκία έχουν μια ευρύτερη έννοια, που μπορεί να προκύψει από ασυνήθιστες ενέργειες, όπως θέσεις πολιτών σε κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και συμμετοχή σε ομάδες δικαιωμάτων, αφήνοντας μέσα στη φυλακή δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους υπό την απειλή του κορονοϊού.

“Ο Ερντογάν πέτυχε με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια, περνώντας αυτό το νομοσχέδιο σε μια περίοδο κρίσης”, δήλωσε ο Dündar, του οποίου το έργο στην Cumhuriyet του κόστισε μια ποινή έξι ετών το 2016 για τη δημοσίευση κρατικών μυστικών.

Ο Dündar ζει τώρα εξόριστος στην Γερμανία.

“Αναπροσανατολίζει την προσοχή του τουρκικού λαού από την αποτυχημένη μάχη ενάντια στον κορονοϊό και ενώ θα μείωνε τουλάχιστον εν μέρει, τον σημαντικό κίνδυνο που θα μπορούσε να προκαλέσει ο ιός στους ανθρώπους αυτούς στις φυλακές, τους αγνοεί επιδεικτικά. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι θα χρησιμοποιήσει αυτό το νομοσχέδιο για δικούς του πολιτικούς σκοπούς”, τόνισε ο ίδιος.

Ο Ερντογάν θα αφήσει στη φυλακή πολλούς δημοσιογράφους, πολιτικούς, ακτιβιστές και πολίτες που έχουν φυλακιστεί για κριτική ενάντια στην κυβέρνηση, εξομοιώνοντας τους με τρομοκρατικές ομάδες, ενώ άνθρωποι που φυλακίστηκαν για σοβαρά εγκλήματα θα απελευθερωθούν.

“Αυτό οδηγεί σε μια σοβαρή αδικία. Ενώ το νομοσχέδιο επιτρέπει την απελευθέρωση ενός απατεώνα φυλακισμένου για διαφθορά, κρατά στη φυλακή έναν φοιτητή πανεπιστημίου ο οποίος κατονόμασε τον Ερντογάν «κλέφτη», με αποτέλεσμα ο φοιτητής να «τιμωρείται σοβαρότερα από τον αληθινό κλέφτη.
Στο ίδιο πνεύμα, ένας γραφειοκράτης που δέχονταν δωροδοκίες θα απελευθερωθεί, ενώ ο δημοσιογράφος που ανέφερε τη δωροδοκία θα παραμείνει φυλακισμένος», τόνισε ο ίδιος.

Αυτό το θέμα δείχνει ότι μέσα στην Τουρκία όχι μόνο οι χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και οι οικογένειες τους, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του λαού μισούν θανάσιμα τον Τούρκο πρόεδρο.

Αυτό το αίσθημα θα μπορούσε να μετατραπεί σε πράξεις οποιαδήποτε στιγμή η πανδημία προκαλέσει εκατόμβη θυμάτων και αυτό το γνωρίζει ο Τούρκος πρόεδρος, για αυτό και ισχυροποιεί ακόμα πιο πολύ το ήδη στυγνό καθεστώς του. Για πόσο ακόμα όμως;