Ενημέρωση για τα εθνικά θέματα και γεωστρατηγική

Ελληνοτουρκικά | Ellinotourkika | Εθνικά Θέματα

Το Συμβούλιο της ΕΕ διαθέτει 100 εκατομμύρια ευρώ για την Αλβανία

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τον τροποποιημένο προϋπολογισμό για το 2020, έχει διαθέσει 100 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των έργων ανασυγκρότησης της Αλβανίας μετά το σεισμό του Νοεμβρίου του 2019.

«Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός περιλαμβάνει επίσης 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 1,53 δισεκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού», αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου του εκδόθηκε την Τρίτη.

Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2020 ξεκλειδώνει σημαντικούς πόρους για την αντιμετώπιση των πρωτοφανών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ και τα κράτη μέλη της.

«Η κορυφαία προτεραιότητά είναι να βοηθήσουμε τα εθνικά συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν την επιδημία COVID-19.
Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ιατρικών προμηθειών, να φτιαχτούν νοσοκομεία και να μεταφερθούν ασθενείς για θεραπεία σε άλλα κράτη μέλη», δήλωσε ο Ζντράβκο Μάριτς, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Κροατίας.

Στον τροποποιημένο προϋπολογισμό, οι συνολικές αναλήψεις για υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 3,57 δισεκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 172,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι συνολικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ και ανέρχονταν σε 155,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σεισμός μεγέθους 6,3 έπληξε την Αλβανία στις 26 Νοεμβρίου, προκαλώντας 51 θανάτους, αφήνοντας 17.000 ανθρώπους εκτοπισμένους και τελικά επηρέασε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους σε 11 δήμους.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου να χορηγήσει το δεσμευμένο ποσό των 100 εκατομμυρίων στην Αλβανία ως καλή είδηση ​​εν μέσω της κρίσης του κοροναϊού.

«Τα καλά νέα είναι ότι, παρά τη μεγάλη δυσκολία αντιμετώπισης των συνεπειών αυτού του παγκόσμιου πολέμου, η ΕΕ παρέμεινε στη δέσμευσή της στις 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες και τα 100 εκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ανασυγκρότηση διατέθηκαν από τον τροποποιημένό προϋπολογισμό του 2020». είπε.