Ενημέρωση για τα εθνικά θέματα και γεωστρατηγική

Ελληνοτουρκικά | Ellinotourkika | Εθνικά Θέματα

Σε πολεμική ετοιμότητα η Μόσχα εν μέσω πανδημίας: Εντατικές δοκιμές πυραύλων Zircon υλοποιεί το ρωσικό ναυτικό

Όπως αναφέρθηκε θα έχουμε συνεχείς εκτοξεύσεις πυραύλων αυτού του τύπου τον Απρίλιο-Μάιο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Οι ρωσικές φρεγάτες συνεχίζουν εντατικά τις εκτοξεύσεις πυραύλων Tsirkon τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Μάιο, σύμφωνα με πηγές στο Κρεμλίνο,ως προμήνυμα ότι η Μόσχα ετοιμάζεται εντατικά εν μέσω πανδημίας.

Προς το παρόν πλοία του Βόρειου Στόλου με επικεφαλής την φρεγάτα Ναύαρχος Gorshkov, που βρίσκεται στη βάση του Μπελομόρσκ, φορτώνεται με τον υπερηχητικό πύραυλο Tsirkon για τον επόμενο γύρο δοκιμών δήλωσε πηγή στην ρωσική αμυντική βιομηχανία.

“Η φρεγάτα Ναύαρχος Γκορσκόφ απέπλευσε για τη ναυτική βάση του Μπελομόρσκ για να υποβληθεί σε εργασίες συντήρησης και επίσης να εξοπλιστεί με πύραυλο Tsirkon”, ανέφερε η πηγή.

Όπως αναφέρθηκε θα έχουμε συνεχείς εκτοξεύσεις πυραύλων αυτού του τύπου τον Απρίλιο-Μάιο.

Ο Ρώσος ηγέτης Β.Πούτιν προλογίζοντας αυτόν τον πύραυλο τόνισε ότι ο Tsirkon μπορεί να εξουδετερώσει τόσο στόχους επιφανείας όσο και χερσαίους στόχους με απίστευτη ταχύτητα και δύναμη.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη του πυραύλου αυτού σε μονάδες επιφανείας και υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων των πολεμικών πλοίων που κατασκευάστηκαν για βλήματα Κρουζ Kalibr.

Ο πύραυλος θα τοποθετηθεί στις φρεγάτες σχεδίου 22350, στις κορβέτες σχεδίου 20380 και στα υποβρύχια πολλαπλών χρήσεων της κλάσεως Yasen.

Ο πύραυλος 3M22 Zircon (Tsirkon) είναι ένας από τους τρεις δημοφιλείς υπερηχητικούς πυραύλους στο ρωσικό οπλοστάσιο. Πρόκειται για έναν αντιπλοϊκό πύραυλο σχεδιασμένο να δημιουργεί μια τρομερή πραγματικά απειλή για τα εχθρικά πλοία εντός εμβέλειας 300-400 χιλιομέτρων.

Όλα τα νέα επερχόμενα πολεμικά πλοία της Ρωσίας θα φέρουν αυτή την νέα υπερηχητική απειλή. Όλα τα σύγχρονα πολεμικά πλοία που υπηρετούν στο ρωσικό ναυτικό αλλά και εκείνα που βρίσκονται στο σχεδιασμό θα εντάξουν τον πανίσχυρο πύραυλο Zircon στο οπλοστάσιο τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον επανεξοπλισμό πλοίων του ρωσικού ναυτικού με σύγχρονους πυραύλους Kalibr και Zircon, ο Ραχμάνωφ απάντησε πως όλα τα νέα σχέδια ναυπηγήσεων χρησιμοποιούν την ίδια ομοιόμορφη υποδοχή για εκτοξευτές πυραύλων όπως τους προαναφερθέντες.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, το Zircon προέρχεται από τους υπερηχητικούς πυραύλους P-800 Oniks, με τις διαστάσεις των πυραύλων να είναι συγκρίσιμες, αφού ο Zircon εκτιμάται ότι έχει μήκος μεταξύ 8-10 μέτρων και το P-800 μήκους 8,6 μέτρων στην έκδοση του ως πύραυλος εδάφους..

Δεδομένου ότι οι πύραυλοι έχουν περίπου ίδιες διαστάσεις, είναι δυνατό να εκτιμηθεί το μέγεθος της πολεμικής κεφαλής του Zircon με βάση το P-800. Οι P-800 έχουν ωφέλιμο φορτίο είτε 200 κιλών υψηλής εκρηκτικής ύλης ή πολεμική κεφαλή ημι-διατρητικής πολεμικής κεφαλής 250 κιλών.

Με βάση αυτό, μπορεί να ειπωθεί ότι οι Zircon έχουν μια κεφαλή 200 κιλών ή λιγότερο, λόγω του σχήματος του πυραύλου. Αυτό το καθιστά λιγότερο από ιδανικό για τον ρόλο της επίγειας επίθεσης.