Ενημέρωση για τα εθνικά θέματα και γεωστρατηγική

Ελληνοτουρκικά | Ellinotourkika | Εθνικά Θέματα

Προκαλεί ο «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας»: Δεν κάνουμε έρευνες σε «αμφισβητούμενες περιοχές» – Τι είπε για το Oruc Reis

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Την ώρα που ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας έκανε λόγο για ανάγκη τήρησης μιας πιο εποικοδομητικής στάσης ο «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας» τον άδειαζε διαφωνώντας με την απόσυρση του Oruc Reis.

Σφοδρή κριτική στην απόφαση της τουρκικής ηγεσίας για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μεσόγειο με φόντο την αποχώρηση του Oruc Reis ασκεί ο Τζεμ Γκουρντενίζ, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο 61χρονος απόστρατος ναύαρχος αντιδρά στις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, με τις οποίες υποστήριζε πως θα πρέπει να ακολουθηθεί μια εποικοδομητική προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες. «Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλίν.

Σε συνέντευξή του στην Daily Sabah, ο Τζεμ Γκουρντενίζ υποστηρίζει πως η στάση της Τουρκίας είναι απολύτως συμβατή με το διεθνές δίκαιο, σημειώνοντας πως «δεν έχει μαξιμαλιστικές βλέψεις, αλλά προβάλλει νόμιμους ισχυρισμούς».

Η σημασία του Καστελόριζου

Αναφερόμενος στη σημασία της περιοχής που ξεκίνησε το τουρκικό σεισμικό πλοίο για την περασμένη εβδομάδα, ειδικότερα, ο Γκουρντενίζ είπε ότι «το Καστελόριζο είναι η πιο κρίσιμη ζώνη στην περιοχή, καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να πάρει μερίδιο από την Ανατολική Μεσόγειο».

Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για ακατανόητες απειλές από την Ελλάδα, ακόμη και δηλώσεις άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με την Τουρκία, «η οποία για άλλη μια φορά καταδεικνύει πόσο παράλογα ενεργεί η Αθήνα».

Όσον αφορά στην πρόσφατη δήλωση της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με την αναστολή των τρεχουσών ερευνητικών δραστηριοτήτων, ο «πατέρας» του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» υποστήριξε ότι το να είσαι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για «αμφισβητούμενους τομείς» οδηγεί σε προσωπική κριτική, καθώς η Τουρκία δεν δραστηριοποιείται σε «αμφισβητούμενες περιοχές».

Ωστόσο, η παύση των ερευνητικών δραστηριοτήτων μπορεί να προήλθε από τη συνάντηση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, τόνισε ο Γκουρντενίζ, καθώς το Βερολίνο μπορεί να πείσει την Άγκυρα να της δώσει χρόνο σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εντάσεις.

newpost

Εγγραφή στις ενημερώσεις μας
Τα Social Media πολεμούν την ελευθερία του λόγου και πλέον αναδεικνύουν συγκεκριμένες mainstream απόψεις. Έτσι κατευθύνουν την κοινή γνώμη πάντοτε προς το συμφέρον των λίγων. Οι αναρτήσεις μας ΔΕΝ φαίνονται στα Social Media. Εγγραφείτε στην email λίστα μας και θα λαμβάνετε ακηδεμόνευτη, αληθινή και ξεκάθαρη ενημέρωση για τα Ελληνοτουρκικά και τα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα.
Δοκιμάστε μας! Μπορείτε να απεγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή