Ενημέρωση για τα εθνικά θέματα και γεωστρατηγική

Ελληνοτουρκικά | Ellinotourkika | Εθνικά Θέματα

Ποιος ελέγχει τι στη Λιβύη – Η σημασία της Σύρτης (χάρτες)

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Η Λιβύη αποσταθεροποιήθηκε μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν κατά την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ το 2011 και οδήγησε στην ανατροπή και το φόνο του Μουαμάρ Καντάφι.

Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα έχει πλέον χωριστεί μεταξύ δύο αντίπαλων διοικήσεων που αγωνίζονται για τον έλεγχο της εξουσίας.

Από τη μια η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, και από την άλλη μια παράλληλη διοίκηση με έδρα τη Βεγγάζη και το Τομπρούκ, η οποία στηρίζεται στο διεθνώς αναγνωρισμένο κοινοβούλιο της Λιβύης και στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ.

Ο Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Αίγυπτο και τη Ρωσία, ξεκίνησε μια επίθεση για κατάληψη της Τρίπολης τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Με την υποστήριξη της Τουρκίας, οι δυνάμεις του GNA απέκρουσαν την 14μηνη πολιορκία και έδιωξαν τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του Χαφτάρ από τα περίχωρα της πρωτεύουσας και από άλλα μέρη της δυτικής Λιβύης.

Οι μαχητές του GNA έχουν έκτοτε πιέσει προς τη στρατηγική πόλη Σύρτη, τη γενέτειρα του Καντάφι που βρίσκεται 450 χιλιόμετρα (280 μίλια) ανατολικά της Τρίπολης. Το GNA δεσμεύτηκε να ανακτήσει την παράλια πόλη της Μεσογείου μαζί με την εσωτερική αεροπορική βάση al-Jufra.

Η γειτονική Αίγυπτος έχει απειλήσει να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει το Χαφτάρ εάν το GNA και οι τουρκικές δυνάμεις προσπαθήσουν να καταλάβουν τη Σύρτη, στην οποία καταλήγουν οι αγωγοί, από τους οποίους εξάγεται το 50% του πετρελαίου της Λιβύης.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το αιγυπτιακό κοινοβούλιο έδωσε πράσινο φως για πιθανή στρατιωτική επέμβαση.

Πηγή: aljazeera.com

infognomonpolitics.gr

Loading…

ΠΗΓΗ

Εγγραφή στις ενημερώσεις μας
Τα Social Media πολεμούν την ελευθερία του λόγου και πλέον αναδεικνύουν συγκεκριμένες mainstream απόψεις. Έτσι κατευθύνουν την κοινή γνώμη πάντοτε προς το συμφέρον των λίγων. Οι αναρτήσεις μας ΔΕΝ φαίνονται στα Social Media. Εγγραφείτε στην email λίστα μας και θα λαμβάνετε ακηδεμόνευτη, αληθινή και ξεκάθαρη ενημέρωση για τα Ελληνοτουρκικά και τα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα.
Δοκιμάστε μας! Μπορείτε να απεγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή