Ενημέρωση για τα εθνικά θέματα και γεωστρατηγική

Ελληνοτουρκικά | Ellinotourkika | Εθνικά Θέματα

ΟΗΕ: Συνεχείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

Από τις αιματηρές συγκρούσεις, μέχρι στιγμής, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 356 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί ακόμη 329.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Συνεχείς εκκλήσεις προς τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη για την άμεση επίτευξη εκεχειρίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία του κορωνοϊού, απευθύνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Μάλιστα, οι εκκλήσεις αυτές συμπίπτουν με την πρώτη επέτειο από την έναρξη της εκστρατείας του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ – επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) – για την κατάληψη της Τρίπολης, η οποία ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τις αιματηρές συγκρούσεις, μέχρι στιγμής, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 356 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί ακόμη 329.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως στη Λιβύη» κατήγγειλε πρόσφατα ο ΟΗΕ, ο οποίος εκτίμησε ότι 890.000 άνθρωποι χρήζουν άμεσης ανθρωπιστικής εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, προέτρεψε τις αντιμαχόμενες πλευρές και τις ξένες δυνάμεις που επιχειρούν στην αφρικανική χώρα, να εισακούσουν τις εκκλήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για άμεση εκεχειρία.

«Η πανδημία Covid-19, που εξαπλώνεται στη Λιβύη και στον υπόλοιπο κόσμο, δεν αναγνωρίζει ούτε εθνικά σύνορα ούτε διαχωρισμούς, και αποτελεί ξεκάθαρα τη σοβαρότερη άμεση απειλή για την ευημερία και την υγεία του λιβυκού λαού».

Μέχρι σήμερα, οι υγειονομικές αρχές της Λιβύης (GNA) έχουν ανακοινώσει 16 κρούσματα και έναν νεκρό. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός είναι σαφώς μεγαλύτερος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους προηγούμενους μήνες υπήρξε προσπάθεια κατάπαυση του πυρός, με μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, όλες οι ειρηνευτικές προσπάθειες έχουν αποτύχει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από DPA