Ενημέρωση για τα εθνικά θέματα και γεωστρατηγική

Ελληνοτουρκικά | Ellinotourkika | Εθνικά Θέματα

Ο Τραμπ έδωσε το πράσινο φως στο αμερικανικό ναυτικό να επιτεθεί και να βυθίσει κάθε Ιρανικό πλοίο που θα ενοχλήσει το ΠΝ

Αναμένονται εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Η δήλωση του Τραμπ έρχεται αρκετούς μήνες μετά από όταν ΗΠΑ και Ιράν, ήταν στα πρόθυρα ανοιχτών εχθροπραξιών ύστερα από μια μία επίθεση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020, στην οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Qasem Soleimani κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Ιράκ σε διπλωματική αποστολή.

|ET| Press
Για τα ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι έδωσε το πράσινο φως στο αμερικανικό ναυτικό να επιτεθεί και να βυθίσει μικρά ιρανικά στρατιωτικά σκάφη εάν αρχίσουν να παρενοχλούν στρατιωτικά πλοία των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο.

Έκπρόσωπος των Ιρανικών Ένοπλων Δυνάμεων απάντησε στο tweet του προέδρου, συμβουλεύοντας την Ουάσινγκτον να επικεντρωθεί στα προβλήματα του αμερικανικού στρατού που ήρθαν σαν αποτέλεσμα με το  ξέσπασμα του κορωνοιού .

Σύμφωνα με την έκθεση του Πενταγώνου στις 17 Απριλίου , ο αριθμός των υποθέσεων COVID-19 στο Υπουργείο Άμυνας έφτασε τις 5.000 ενώ παρατηρείται έντονη η διασπορά του Κορωνοιού καθώς βεβαιώνονται περισσότερα από 100 νέα κρούσματα COVID-19 κάθε ημέρα.

“Σήμερα, αντί να εκφοβίζουν άλλους, οι Αμερικανοί πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να σώσουν τα μέλη των δυνάμεών τους που έχουν μολυνθεί με κοροναϊό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει διαμαρτυρηθεί πολλές φορές ότι τα ιρανικά ταχύπλοα πλησιάζουν επικίνδυνα κοντά στα πλοία που περιπολούν την περιοχή του Περσικού Κόλπου. Στις 15 Απριλίου, ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι μια ομάδα 11 πλοίων από το Ναυτικό Ισλαμικό Επαναστατικό Σώμα του Ιράν (IRGC) παρενόχλησε τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στον βόρειο Περσικό Κόλπο .

“Τα πλοία του IRGC Navy προσέγγισαν επανειλημμένα τα αμερικανικά πλοία σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση και υψηλές ταχύτητες”, ανέφερε σε δήλωση της η Κεντρικής Διοίκησης των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι μερικά πέρασαν 10 μέτρα μακρυά από το USS Lewis B. Puller και άλλα του ναυτικού των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ είχε ξαναθέσει το ζήτημα των ιρανικών σκαφών που όπως λέει παρενοχλούν αμερικανικά σκάφη στο παρελθόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τον πρώην αρχηγό του Πενταγώνου Τζέιμς Ματς να καταλήξει σε σχέδιο για την αντιμετώπιση ιρανικών «πλοίων».

Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που πυροβολούν στα ιρανικά στρατιωτικά πλοία θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε έναν νέο κύκλο εντάσεων μεταξύ των δύο μόλις τέσσερις μήνες αφότου κατέληξαν και οι δύο στα πρόθυρα μιας ανοιχτής στρατιωτικής σύγκρουσης. Η τελευταία κλιμάκωση συνέβη αφότου η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σκότωσε  τον κορυφαίο ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολιμάνι σε αεροπορική επίθεση στο Ιράκ στις 3 Ιανουαρίου 2020.

Η Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι ο Soleimani επισκέφθηκε τη χώρα επειδή υποτίθεται ότι σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών στην περιοχή. Ωστόσο, τόσο οι ιρανικές όσο και οι ιρακινές αρχές αρνήθηκαν αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς, αποκαλύπτοντας ότι ο Soleimani είχε επισκεφθεί το Ιράκ σε μια διπλωματική αποστολή για να μεταδώσει ένα μήνυμα στη Σαουδική Αραβία, η οποία είχε διακόψει όλους τους δεσμούς με την Τεχεράνη.

|ET| Press
Για τα ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Εγγραφή στις ενημερώσεις μας
Τα Social Media πολεμούν την ελευθερία του λόγου και πλέον αναδεικνύουν συγκεκριμένες mainstream απόψεις. Έτσι κατευθύνουν την κοινή γνώμη πάντοτε προς το συμφέρον των λίγων. Οι αναρτήσεις μας ΔΕΝ φαίνονται στα Social Media. Εγγραφείτε στην email λίστα μας και θα λαμβάνετε ακηδεμόνευτη, αληθινή και ξεκάθαρη ενημέρωση για τα Ελληνοτουρκικά και τα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα.
Δοκιμάστε μας! Μπορείτε να απεγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή