Ενημέρωση για τα εθνικά θέματα και γεωστρατηγική

Ελληνοτουρκικά | Ellinotourkika | Εθνικά Θέματα

Κορονοϊός: “Ελεύθεροι-φυλακισμένοι” με ”βραχιολάκια” & QR code

Φόβοι και ανησυχίες...

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Έντονος είναι ο προβληματισμός για το πώς θα γίνεται η ιχνηλάτηση των επαφών που μπορεί να έχει ένας φορέας του κορονοϊού μετά το lockdown. Στην Ασία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη εξετάζονται διάφορες λύσεις -και κάποιες εφαρμόζονται ήδη: Στο Χονκ Κονγκ δοκίμασαν να περάσουν ηλεκτρονικά «βραχιόλια» με μικροτσίπ εντοπισμού στους εισερχόμενους τουρίστες.

Στην Κίνα χρησιμοποιείται ευρέως η διαδικασία καταγραφής με σκανάρισμα QR code. Στις ΗΠΑ η Apple και η Google συμπράττουν στη δημιουργία μιας εφαρμογής, η οποία θα μετατρέπει το smartphone σε καταδότη των κινήσεων -και άρα των ενδεχόμενων επαφών με άλλα άτομα- του χρήστη/φορέα.

Από τα μέχρι στιγμής προτεινόμενα συστήματα, αυτό που φαίνεται να έχει κάποιο προβάδισμα, τόσο από την άποψη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων όσο και της πρακτικότητάς του, είναι αυτό της Κίνας με το QR Code. Μολονότι δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα όλα τα στάδια της λειτουργίας του, η γενική αρχή είναι ότι, κάθε Κινέζος πολίτης, πριν από κάθε δραστηριότητα η οποία συνεπάγεται κάποιου είδους κοινωνική αλληλεπίδραση, οφείλει να επιδεικνύει τρόπον τινά το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό ότι δεν νοσεί με Covid-19.

Εάν υποτεθεί πχ ότι κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορείο, τρένο κ.λπ) ή να επισκεφθεί ένα πολυκατάστημα, κατά την είσοδό του θα πρέπει να σκανάρει το μοναδικό QR Code με τα στοιχεία του. Ο κωδικός αυτός χορηγείται από τις υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους και, φυσικά, είναι αποκλειστικός για κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Υπάρχουν τρία ενδεχόμενα, το καθένα με χρωματικό συμβολισμό: Το πράσινο QR code σημαίνει ότι ο χρήστης είναι εντελώς καθαρός από τον κορονοϊό, το κίτρινο ότι ανήκει στην κατηγορία των ευάλωτων στον ιό και το κόκκινο δείχνει, προφανώς, θετικό τον συγκεκριμένο Κινέζο στον Covid-19.

Η κατάταξη των πολιτών στις τρεις χρωματικές κατηγορίες βασίζεται στο συνδυασμό πληροφοριών από διάφορες πηγές, όπως το ιατρικό και ταξιδιωτικό ιστορικό καθενός, στον τόπο καταγωγής και διαμονής του, αλλά και στις απαντήσεις που έδωσε ο ίδιος ο πολίτης στο σχετικό ερωτηματολόγιο.

Επί του παρόντος οι Κινέζοι λαμβάνουν τους κωδικούς QR χρησιμοποιώντας τις τοπικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης WeChat και Alipay, καθώς κάποιες εταιρείες τεχνολογίας, κολοσσοί στον κλάδο, έσπευσαν να συνδράμουν την κυβέρνηση ως προς την παρακολούθηση των κρουσμάτων και της ίδιας της επιδημίας.

Γενικότερα, η καθιέρωση ενός αποτελεσματικού συστήματος ιχνηλάτησης όσων έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, προσκρούει στην αντίδραση των απανταχού ακτιβιστών υπέρ της προστασία.

Εγγραφή στις ενημερώσεις μας
Τα Social Media πολεμούν την ελευθερία του λόγου και πλέον αναδεικνύουν συγκεκριμένες mainstream απόψεις. Έτσι κατευθύνουν την κοινή γνώμη πάντοτε προς το συμφέρον των λίγων. Οι αναρτήσεις μας ΔΕΝ φαίνονται στα Social Media. Εγγραφείτε στην email λίστα μας και θα λαμβάνετε ακηδεμόνευτη, αληθινή και ξεκάθαρη ενημέρωση για τα Ελληνοτουρκικά και τα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα.
Δοκιμάστε μας! Μπορείτε να απεγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή