Ενημέρωση για τα εθνικά θέματα και γεωστρατηγική

Ελληνοτουρκικά | Ellinotourkika | Εθνικά Θέματα

Κορονοϊός: Οι Ιταλοί δεν τραγουδούν πια στα μπαλκόνια, δεν έχουν να φάνε

«Θέλουμε να φάμε»: Στη Σικελία άρχισε το πλιάτσικο, αρματωμένοι αστυνομικοί στα σούπερ μάρκετ

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Η Ιταλίδα δημοσιογράφος της ιταλικής έκδοσης της Huffington Post, Gabriella Cerami, αναφέρει ότι η κατάσταση στην Ιταλία παίρνει μια άλλη τροπή, τελευταία. Πλέον, κανείς δεν τραγουδά στα μπαλκόνια και τα πρώτα σημάδια δυσαρέσκειας εμφανίζονται, επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν πια χρήματα για να αγοράσουν τα απαραίτητα.
Η άποψη ότι η απομόνωση έχει κρατήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έχει μπει πια για τα καλά στη σκέψη των Ιταλών. Η απαγόρευση κυκλοφορίας, τα προβλήματα, η απόγνωση, η έλλειψη χρημάτων και η αβεβαιότητα έχουν πάρει τη θέση του κουράγιου, του σθένους και της υπομονής.
«Πεινάμε», λένε, είτε με κραυγή, είτε με ψίθυρο, είτε με θυμό, εκείνοι που ζητούν τρόφιμα και κάνουν πλιάτσικο για να έχουν τα απαραίτητα προϊόντα, επειδή δεν έχουν χρήματα να τα αγοράσουν. Διότι, ρωτούν, «πώς μπορούμε να τρώμε εφόσον δεν έχουμε μισθό;».
«Μου το οφείλουν, επειδή δεν φταίω εγώ που είμαι κλεισμένος μέσα στο σπίτι». «Εσείς, το κράτος, οφείλετε να μου δώσετε χρήματα, αλλιώς κι εγώ έχω το δικαίωμα να αρπάζω τρόφιμα από τα ράφια». Η Ιταλίδα δημοσιογράφος παραθέτει τις απόψεις που ακούγονται και αποτυπώνει την αλλαγή του κλίματος, όχι μόνο τα στατιστικά στοιχεία.
Ο κόσμος σταματά να τραγουδά στα μπαλκόνια. Και όπως γράφει, στις έξι το απόγευμα, κανείς δεν κοιτάζει πλέον έξω από τα παράθυρα.
Η ίδια παραθέτει ένα παράδειγμα από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στην Ιταλία, από ένα σούπερ μάρκετ στη Νάπολη. Τι συνέβη εκεί; Στο βίντεο που δημοσιεύθηκε στα social media στη σελίδα «Αγώνας για τα δικαιώματά μας» («Lotta per i nostri diritti»), φαίνεται ένας άντρας με τα ψώνια του (ζυμαρικά, σάλτσα τομάτας, λάδι και ψωμί) ο οποίος βρίσκεται στο ταμείο. Όταν φτάνει η σειρά του να πληρώσει, ακούγονται τα λόγια του ταμεία: «Καλέστε την αστυνομία, ο κύριος δεν έχει χρήματα. Δεν έχει τίποτα να φάει, δεν πήρε σαμπάνια και κρασί, πήρε μόνο τα απαραίτητα».
«Είναι δύσκολο να λείπουν τα απαραίτητα», σχολιάζει η δημοσιογράφος. Και συνεχίζει: «Όχι επειδή δεν υπάρχουν τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ, το τονίζω αυτό, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, αλλά επειδή πολλοί άνθρωποι όταν φτάνει το τέλος του μήνα δεν έχουν πλέον χρήματα για να τα αγοράσουν».
Στη συνείδηση του λαού της Ιταλίας ρίζωσε για τα καλά η άποψη ότι πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας. Είναι δύσκολο, όμως, να μείνει κάποιος στο σπίτι χωρίς χρήματα. Αυτό ισχύει και για αυτούς που εργάζονται, αλλά δεν έχουν ακόμη λάβει ούτε ένα ευρώ και για εκείνους που δεν έχουν δουλειά. Πώς να εξηγήσετε σε κάποιον ότι χρειάζεται χρόνος για την υλοποίηση των μέτρων, όταν βλέπουν στην τηλεόραση «εκείνους από την κυβέρνηση» να λένε ότι «κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του»;
Το κείμενο στην ιταλική Huffington Post γράφτηκε την τελευταία ημέρα του Μαρτίου, όταν κάποιοι πληρωθήκαν, κάποιοι άλλοι όμως δεν έλαβαν τίποτα. Κάποιοι πρέπει να πληρώσουν το ενοίκιο, αλλά οι εταιρείες τους έχουν κλείσει από τη στιγμή που κηρύχθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας του κορονοϊού. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο για τους εργοδότες να πληρώσουν τον μισθό των υπαλλήλων τους. Αυτή είναι η αλυσίδα της απόγνωσης, σχολιάζει η Gabriella Cerami.
Στη συνέχεια, η ίδια φέρνει ένα άλλο παράδειγμα, αυτή τη φορά από το Παλέρμο. «Δεν έχουμε ούτε ένα ευρώ, δεν θα αντέξουμε άλλη μια εβδομάδα έτσι», λέει ένας κάτοικος του Παλέρμο σε ένα βίντεο, στο οποίο ζητά από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, να αναλάβει άμεση δράση, ειδάλλως «θα ξεσπάσει επανάσταση». Το ίδιο και στο Μπάρι. Εκεί, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, υπήρχαν αρκετά περιστατικά. Μια ιδιοκτήτρια μικρού καταστήματος παραπονιέται: «Δεν μπορώ να το αντέξω πια, καταστράφηκα, είμαστε πεινασμένοι».
Για εκείνους που είχαν ήδη δυσκολίες, σήμερα η κατάσταση χειροτερεύει: «Δεν έχουμε πλέον αρκετά χρήματα ακόμη και για φαγητό», φωνάζουν. Τρία άτομα μπροστά από μια τράπεζα στο Μπάρι φωνάζουν με απόγνωση: «Μείναμε χωρίς φαγητό και χωρίς χρήματα. Το κατάστημά μου έκλεισε πριν από 20 ημέρες, πώς θα ζήσω;» Μια άλλη κυρία λέει: «Δεν μου έμενε πια τίποτα. Πρέπει όμως να φάω».
Παντού η ίδια κατάσταση. Μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες που έπρεπε να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, οι οποίοι όμως δεν έλαβαν ακόμη επιδοτήσεις από το κράτος. Και, προφανώς, οι αποταμιεύσεις δεν είναι αρκετές.
Υπάρχουν αρκετά τέτοια βίντεο στο Facebook. «Ας μας πει ο Κόντε πότε θα μπουν τα χρήματα στο Ταμείο, και πότε θα λάβουν βοήθεια αυτοί που δεν έχουν να φάνε. Πότε; Δεν μπορούν να μας λένε ότι θα αυτό θα γίνει τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Πρέπει να γίνει αμέσως». Ένας άνθρωπος σε ένα άλλο βίντεο δεν μασάει τα λόγια του: «Εάν οι Ιταλοί δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν φαγητό για τα παιδιά τους, θα μπουν σε σούπερ μάρκετ και θα πάρουν αυτό που χρειάζονται. Θα γίνει επανάσταση».
Η δημοσιογράφος κλείνει το άρθρο της λέγοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της όλα τα παραπάνω και να αναλάβει δράση το συντομότερο δυνατό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Η κατάσταση δεν έχει φτάσει ακόμα στις διαμαρτυρίες. Το σούπερ μάρκετ Lidl στο Παλέρμο πολιορκείται από περίπου 20 οικογένειες. Η αστυνομία και οι καραμπινιέρι παρεμβαίνουν ακριβώς τη στιγμή που οι Ιταλοί φεύγουν χωρίς να πληρώσουν με τα καρότσια τους γεμάτα.
Ρωτήστε τους, λοιπόν, γιατί δεν τραγουδούν πια στα μπαλκόνια
«Θέλουμε να φάμε»: Στη Σικελία άρχισε το πλιάτσικο, αρματωμένοι αστυνομικοί στα σούπερ μάρκετ
Αστυνομικοί με γκλοπ και όπλα μεταφέρθηκαν στη Σικελία για να προστατέψουν καταστήματα, προϊόντα και ιδιοκτήτες από το πλιάτσικο και τις λεηλασίες.
Ο κορονοϊός COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους στην Ιταλία. Πρόκειται για το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των θυμάτων παγκοσμίως. Πρόκειται για τη χειρότερη κατάσταση που έχουν αντιμετωπίσει οι Ιταλοί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ταυτόχρονα, έχει πλήξει βαρύτατα την οικονομία, η οποία, πριν εμφανιστεί ο ιός στη χώρα τον περασμένο μήνα, αποτελούσε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα μέτρα περιορισμού που έλαβε η χώρα από τις 12 Μαρτίου για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού, στέρησαν σε εκατομμύρια ανθρώπους το σταθερό τους εισόδημα.
Δεδομένων, λοιπόν, των συνθηκών, σε συνδυασμό με το ευρύτερο αίσθημα απόγνωσης και απογοήτευσης, «ξεχείλισε το ποτήρι στη Σικελία», σε μια από τις λιγότερο αναπτυγμένες Περιφέρειες της Ιταλίας.

Άρχισαν το πλιάτσικο στα σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «La Repubblica», μια ομάδα ντοπίων μπήκε σε σούπερ μάρκετ, πήρε πράγματα και έφυγε χωρίς να πληρώσει.
«Δεν έχουμε λεφτά για να πληρώσουμε, πρέπει να φάμε», φέρεται να φώναξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εκ των ντόπιων στους ταμίες.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Il Corriere della Sera, παρόμοια περιστατικά έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες πόλεις της Σικελίας. Ντόπιοι ζητούν δωρεάν φαγητό από παντοπωλεία και άλλα μαγαζιά που παραμένουν ανοιχτά.
Το άρθρο, συγκεκριμένα, γράφει για «ωρολογιακή κοινωνική βόμβα» περιγράφοντας την κατάσταση. Η Σικελία έχει περίπου 5 εκατομμύρια κατοίκους και έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 57 νέκροι από τον COVID-19.
«Φοβάμαι ότι οι ανησυχίες του κόσμου σχετικά με την υγεία, το εισόδημά και το μέλλον του θα μετατραπούν σε οργή και μίσος, αν συνεχιστεί η κρίση», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ο υπουργός επικρατείας των νότιων περιοχών.

Η μαρτυρία ενός δημοσιογράφου

Ένας ρεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, AFP, είδε έξω από ένα σούπερ μάρκετ στο Πάλερμο τέσσερις οπλισμένους αστυνομικούς.
Παρέμεναν εκεί, με τα χέρια πίσω από την πλάτη τους ή μέσα από τα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους, ενώ τα πρόσωπά τους ίσα που φαίνονταν από τις μάσκες τους, περιέγραψε ο δημοσιογράφος.
Δεν μιλούσαν, ούτε αλληλεπιδρούσαν με τους καταναλωτές, δείχνοντας έτσι ότι το κράτος διατηρεί ακόμα τον έλεγχο.
«Οι άνθρωποι που κάνουν επιθέσεις σε σούπερ μάρκετ είναι αδαείς», δήλωσε μεταξύ άλλων ένας καταναλωτής, προσθέτοντας: «Με το να λεηλατείς τα σούπερ μάρκετ, δεν λύνεις τίποτα».

Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε

Στη Ρώμη, πάντως, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, αντιλαμβανόμενος το ευρύτερο αίσθημα φόβου και ανασφάλειας που επικρατεί στους πολίτες του, φρόντισε να τους καθησυχάσει στο καθημερινό διάγγελμά του, υποσχόμενος ότι θα παρέχει κουπόνια φαγητού, σε όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.
«Το ξέρουμε ότι υποφέρουν πολλοί, αλλά το κράτος είναι εδώ (για να φροντίσει για αυτό)», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.