Ενημέρωση για τα εθνικά θέματα και γεωστρατηγική

Ελληνοτουρκικά | Ellinotourkika | Εθνικά Θέματα

Ήρθε η ώρα λένε οι ΗΠΑ: Επανεκκίνηση του σχεδίου για μια Ιερουσαλήμ ως “αδιαίρετη” πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ξανά στο προσκήνιο το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για το Ισραήλ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την προσάρτηση από το Ισραήλ μεγάλου μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, καλώντας παράλληλα την ισραηλινή κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με τους Παλαιστίνιους.

Η προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και της κοιλάδας του Ιορδάνη περιλαμβάνεται στο “όραμα” που παρουσίασαν οι ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, το οποίο, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θα διευκολύνει την επίτευξη ειρήνευσης στην περιοχή, αν και το απορρίπτουν οι Παλαιστίνιοι.

Έπειτα από 16 μήνες πολιτικής κρίσης και τρεις βουλευτικές εκλογές χωρίς ξεκάθαρο νικητή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο βασικός αντίπαλός του Μπένι Γκαντς κατέληξαν την προηγούμενη εβδομάδα σε συμφωνία για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση ενότητας, η οποία θα ασκεί την “κυριαρχία” της στους “οικισμούς στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια”, όπως αναφέρονται στη Δυτική Όχθη οι Ισραηλινοί.

Η συμφωνία προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου το υπουργικό συμβούλιο και οι βουλευτές θα μπορούν να αποφασίσουν για το αμερικανικό σχέδιο χωρίς να δεσμευτούν, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, να προσαρτήσουν τμήματα της Δυτικής Όχθης.

“Όπως λέμε πάντα ξεκάθαρα, είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε τις ισραηλινές ενέργειες που έχουν στόχο να επεκτείνουν την ισραηλινή κυριαρχία και την εφαρμογή του ισραηλινού νόμου σε περιοχές της Δυτικής Όχθης, τις οποίες ‘το όραμα’ θεωρεί ότι αποτελούν μέρος του κράτους του Ισραήλ”, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αυτό θα γίνει “σε ένα πλαίσιο στο οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση θα συμφωνήσει να διαπραγματευθεί με τους Παλαιστίνιους στη βάση των γραμμών που παρουσιάζονται στο Όραμα του προέδρου Τραμπ”, πρόσθεσε.

Θυμίζουμε ότι αποτελούσε επιθυμία του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Τραμπ, ο οποίος φέρεται να είναι ο αρχιτέκτονας του σχεδίου ειρήνευσης στην περιοχή, που είχε πει πως θα προτιμούσε η κυβέρνηση του Ισραήλ να προχωρήσει «μετά τις εκλογές» του Μαρτίου στην προσάρτηση των ισραηλινών οικισμών.

Τώρα που η κατάσταση στο Ισραήλ σταθεροποιήθηκε μετά τις εκλογές και την κυβέρνηση ενότητας που συμφωνήθηκε από τους Νετανιάχου και Γκαντς να σχηματιστεί, ήρθε η ώρα που περίμενε ο Τραμπ για την υλοποίηση του σχεδίου του.

Το σχέδιο, το οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση υποδέχθηκε με ευμένεια, απορρίπτεται εξ ολοκλήρου από τους Παλαιστίνιους, αφού προβλέπει μεταξύ άλλων, η Ιερουσαλήμ να μετατραπεί στην «αδιαίρετη» πρωτεύουσα του Ισραήλ .

Σε αυτή την περίπτωση τα σχέδια της Νέας Τάξης να θέσει την Ιερουσαλήμ υπό διεθνή διοίκηση, με πρόφαση την λύση του Παλαιστινιακού και την ασφάλεια της περιοχής, ναυαγούν και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει.
Οι εξελίξεις στο βασικό μέτωπο μεταξύ Νέας και Παλαιάς Τάξης, το οποίο αφορά την κυριαρχία στον πλανήτη αναμένεται να κορυφωθούν. Πάμε προς σύγκρουση;

Εγγραφή στις ενημερώσεις μας
Τα Social Media πολεμούν την ελευθερία του λόγου και πλέον αναδεικνύουν συγκεκριμένες mainstream απόψεις. Έτσι κατευθύνουν την κοινή γνώμη πάντοτε προς το συμφέρον των λίγων. Οι αναρτήσεις μας ΔΕΝ φαίνονται στα Social Media. Εγγραφείτε στην email λίστα μας και θα λαμβάνετε ακηδεμόνευτη, αληθινή και ξεκάθαρη ενημέρωση για τα Ελληνοτουρκικά και τα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα.
Δοκιμάστε μας! Μπορείτε να απεγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή