Ενημέρωση για τα εθνικά θέματα και γεωστρατηγική

Ελληνοτουρκικά | Ellinotourkika | Εθνικά Θέματα

H προστάτιδα των Κυθήρων αποκεφαλίστηκε 14 ετών από τον ίδιο τον πατέρα της

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

st elessa

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Την 1η Αυγούστου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της προστάτιδας των Κυθήρων αγίας Ελέσας, η οποία καταγόταν από την Πελοπόννησο, αλλά μαρτύρησε στο νησί.

Παρότι ήταν πολύ μικρή, παιδί σχεδόν, όχι μόνο δεν απογοητεύτηκε από τις μεγάλες θλίψεις, την κατεδίωκε ο ίδιος ο πατέρας της, ένας πλούσιος Έλληνας ειδωλολάτρης, για την πίστη της, αλλά είχε το βλέμμα της στραμμένο στον Κύριο. Αυτός ήταν η μόνη και σταθερή ελπίδα της.

Γιατί συνέβαινε αυτό; Γιατί ο Χριστός, ως καρδιογνώστης, ήταν ο μόνος, που την ήξερε καλά. Ήξερε τα βάθη της ψυχής της, τον πόνο της και τις αντοχές της.

Την αγωνία και τους κλυδωνισμούς της. Και την πλησίαζε με τρόπο μυστικό και υπέροχο. Και γαλήνευε την ψυχή της.

Απόδειξη ότι ο Θεός μας αγαπά και δεν μας αφήνει μόνους. Έρχεται στην κουρασμένη από τον πόνο ψυχή μας, σκουπίζει τα δάκρυά της και μας γεμίζει με φως και χαρά.

Έτσι, ακριβώς, συνέβηκε και με την αγία Ελέσα, η οποία πήρε το όνομά της από την απάντηση στη συνεχή προσευχή, που έκανε η ευσεβής μητέρα της, προκειμένου να τη γεννήσει, αφού για πολλά χρόνια δεν τεκνοποιούσε. Άκουσε μια φωνή, που της έλεγε: “Ελέησέ σε ο Θεός”.

Τα δύσκολα άρχισαν γι’ αυτή όταν έφυγε από τη ζωή η μητέρα της και εκείνη ακολούθησε το Χριστό, χωρίς να υπολογίζει το Γολγοθά.

Ένιωθε ότι το τέρμα δεν βρίσκεται εκεί, όπου οδηγεί η κακία και η πονηριά των ανθρώπων, αλλά στην Ανάσταση, όπου οδηγεί η δύναμη του Λυτρωτή Χριστού.

Καταπιεζόταν από τον πατέρα της και αυτό φανέρωνε ότι ο Χριστός, επειδή ήταν γνήσια μαθήτριά του, δεν της προσέφερε πολυθρόνα, για να κάθεται αναπαυτικά, αλλά σταυρό, για να τον σηκώσει με υπομονή και καρτερία μέχρι το τέλος.

Αποφάσισε να φύγει από τη σπίτι της, αφού πρώτα έκανε ελεημοσύνες σε φτωχούς και ορφανά, και να ασκητέψει σ’ ένα βουνό των Κυθήρων.

Δεν παρασύρθηκε σε μονοπάτια υποχώρησης, αλλά σταθερά έμεινε γαντζωμένη στον Κύριο και με θάρρος διακήρυττε με την ίδια της τη ζωή την Αλήθειά Του.

Προχώρησε αποφασιστικά. Έκοψε με δύναμη και χωρίς χρονοτριβή το σκοινί, που την κρατούσε δεμένη στο μελαγχολικό μουράγιο της μετριότητας, για να χαρεί τη γαλανή απλωσιά του ουρανού.

Την ανακάλυψε ο πατέρας της και τελικά την αποκεφάλισε με τα ίδια τα χέρια του στις 1 Αυγούστου του 375.

Αλλά άφησε σε όλους τους πιστούς την παρακαταθήκη πως οτιδήποτε και να μας συμβαίνει, ας δείξουμε γενναίο αγωνιστικό φρόνημα. Με θάρρος ας αγωνιστούμε τον αγώνα τον καλό. Και αν ακόμη πληγωνόμαστε, ας μην ολιγοψυχούμε.

Ας μην ξεχνάμε, πως έχουμε και την πανοπλία του Θεού. Ας φορέσουμε τη ζώνη της αλήθειας, τον θώρακα της δικαιοσύνης, τα υποδήματα της αγάπης, τον θυρεό της πίστεως και την περικεφαλαία του Πνεύματος.

Οι Χριστιανοί στη μνήμη της έκτισαν ένα μικρό εκκλησάκι, που ένα μέρος του ήταν μέσα στο έδαφος και του οποίου η Αγία Τράπεζα ήταν ακριβώς πάνω από τον τάφο της Αγίας.

Ο ναΐσκος αυτός σωζόταν μέχρι το 1867 και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1871, υψώθηκε ο τωρινός μεγάλος ναός, που στα επόμενα χρόνια εξωραΐστηκε και του οποίου πάλι η Αγία Τράπεζα ήταν πάνω από τον τάφο της αγίας.

Στη ζωή της αγίας Ελέσας φάνηκε ότι η αληθινή αρετή δεν επιτυγχάνεται με εξωτερικά σχήματα ή με την τυπική τήρηση κάποιων κανόνων, αλλά με τη μεταμόρφωση, που συντελεί μέσα μας η καθαρή πίστη.

Όταν ο άνθρωπος εμπιστευθεί τη ζωή του στη ζωογόνο και ανακαινιστική δύναμη της πίστης, τότε ενώνεται με τον Χριστό, ολοκληρώνεται και ανακαινίζεται ψυχικά, γίνεται πνευματικός άνθρωπος.

ΠΗΓΗ

Εγγραφή στις ενημερώσεις μας
Τα Social Media πολεμούν την ελευθερία του λόγου και πλέον αναδεικνύουν συγκεκριμένες mainstream απόψεις. Έτσι κατευθύνουν την κοινή γνώμη πάντοτε προς το συμφέρον των λίγων. Οι αναρτήσεις μας ΔΕΝ φαίνονται στα Social Media. Εγγραφείτε στην email λίστα μας και θα λαμβάνετε ακηδεμόνευτη, αληθινή και ξεκάθαρη ενημέρωση για τα Ελληνοτουρκικά και τα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα.
Δοκιμάστε μας! Μπορείτε να απεγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή