Ενημέρωση για τα εθνικά θέματα και γεωστρατηγική

Ελληνοτουρκικά | Ellinotourkika | Εθνικά Θέματα

Έφυγε το Yavouz ενώ κατέπλευσε το «Ορούτς Ρέις» (Χάρτης)… Ενώ Τουρκικά Υ/Β αποκόπτουν τα νησιά στο Βόρειο Αιγαίο!

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα μέχρι και τις 11 Ιουνίου θα βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», σε μια περιοχή λίγα μίλια από τα όρια με την ελληνική, μετά και την τελευταία σχετική οδηγία (NAVTEX) από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας.

Η παραμονή του πλοίου σε αυτή την περιοχή συνιστά επιμονή στην άσκηση πίεσης προς τη Λευκωσία, την ίδια στιγμή που η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατ. Μεσόγειο. Το επόμενο βήμα, τουλάχιστον με βάση τις εξαγγελίες από το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, είναι η χρήση του τρίτου πλωτού γεωτρύπανου, «Κανουνί», στην Ανατ. Μεσόγειο.

Ενώ Πυραυλάκατος του Π.Ν. παρακολουθεί τα τελευταία 24ωρα το πλοίο «PRAY», το οποίο χθες έπλεε ΒΑ της Ρόδου, φορτωμένο με κοντέινερ και με πορεία προς τα βόρεια, εντός του Αιγαίου, ακολουθώντας τις τουρκικές ακτές.

Υπενθυμίζεται ότι το «PRAY» είχε κάνει απόπειρα μεταφοράς τουρκικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων στη Μισράτα και ανακόπηκε από γαλλική φρεγάτα.

Η Αθήνα δεν έχει στραμμένη την προσοχή της μόνο στο συγκεκριμένο πλοίο, αλλά και σε έναν στολίσκο μετασκευασμένων φορτηγών και παλιών πετρελαιοφόρων που εικάζεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν τόσο για μεταφορά όπλων όσο και για προώθηση λαθρομεταναστών προς τα ελληνικά νησιά.

Το τουρκικό ναυτικό παραμένει σε σημαντικό βαθμό έξω από τις βάσεις του, μάλιστα τις επόμενες ημέρες έχουν ανακοινωθεί ασκήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στα διεθνή ύδατα ανάμεσα σε Λήμνο, Σαμοθράκη και Θάσο.

Επιπλέον, η Αγκυρα εξακολουθεί να κάνει καταχρηστική δέσμευση περιοχών για ασκήσεις με υποβρύχια, αυτή τη φορά σχεδόν αποκόπτοντας τη Λέσβο από τα υπόλοιπα νησιά.