Ενημέρωση για τα εθνικά θέματα και γεωστρατηγική

Ελληνοτουρκικά | Ellinotourkika | Εθνικά Θέματα

Αρθρογράφος Hurriyet: «Η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί – Αύριο η απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας»

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί και η απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας θα ανακοινωθεί αύριο, 10 Ιουλίου, αναφέρει αρθρογράφος της Hurriyet.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας φέρεται να έχει αποφασίσει το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικό τζαμί, ενώ η απόφαση θα ανακοινωθεί αύριο, Παρασκευή 10 Ιουλίου, όπως αναφέρει αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet» σε σημερινό άρθρο.

Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί αναφέρει ότι το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για τακτική μουσουλμανική λατρεία και η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 10 Ιουλίου.

Ο ίδιος σημειώνει, μάλιστα, ότι η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ ήταν ομόφωνη.

«Αύριο είναι μια ιστορική μέρα στον αγώνα για την Αγία Σοφία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της τουρκικής «Hurriyet».

Το χρονικό με την Αγία Σοφία

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας συνεδρίασε στις 2 Ιουλίου με θέμα τη μετατροπή ή μη της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η συνεδρίαση είχε διαρκέσει μόλις 17 λεπτά και, όπως είχε γίνει γνωστό, η επίσημη απόφαση θα εκδοθεί εντός 15 ημερών.

Η υπόθεση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ξεκίνησε μετά το αίτημα του συλλόγου «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» που ζήτησε να εξεταστεί αν είναι αυθεντική ή πλαστή η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο. Εάν η προσφυγή γίνει δεκτή, τότε θα αρχίσει η προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καθώς ακυρώνει το διάταγμα μετατροπής της σε μουσείο.

Χθες, Τετάρτη, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Sabah» μετέδωσε ως ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι το ΣτΕ είναι προς την κατεύθυνση του να θεωρήσει άκυρη την απόφαση για το διάταγμα του 1934 και να αποφασίσει ότι τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Την ίδια ημέρα (σ.σ. χθες, Τετάρτη), ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία AKP, Νούμαν Κουρτούλμους, εξέφρασε την ελπίδα του η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τζαμί νωρίτερα από τις 15 Ιουλίου.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τζαμί από τις 15 Ιουλίου, ανέφερε:

«Ελπίζω ότι θα ανοίξει νωρίτερα. Κατά τη γνώμη μου, αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει από σήμερα. Τώρα αυτό το ερώτημα εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο. Ελπίζω ότι το δικαστήριο θα δώσει θετική απάντηση. Περιμένουμε να ανοίξει ως τζαμί».

sputniknews

Εγγραφή στις ενημερώσεις μας
Τα Social Media πολεμούν την ελευθερία του λόγου και πλέον αναδεικνύουν συγκεκριμένες mainstream απόψεις. Έτσι κατευθύνουν την κοινή γνώμη πάντοτε προς το συμφέρον των λίγων. Οι αναρτήσεις μας ΔΕΝ φαίνονται στα Social Media. Εγγραφείτε στην email λίστα μας και θα λαμβάνετε ακηδεμόνευτη, αληθινή και ξεκάθαρη ενημέρωση για τα Ελληνοτουρκικά και τα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα.
Δοκιμάστε μας! Μπορείτε να απεγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή